Szkolenie przygotowujące kandydatów do pełnienia ról asystentów osobistych osób z niepełnosprawnością - Zadanie obejmuje organizację szkolenia w wymiarze 20 godzin części teoretycznej z zakresu wiedzy ogólnej dotyczącej niepełnosprawności, udzielania pierwszej pomocy, pielęgnacji i obsługi sprzętu pomocniczego oraz części praktycznej (40h) w formie przyuczenia do pracy np. praktyki, wolontariat.

Świadczenie usług asystenckich w społeczności lokalnej skierowane do osób z niepełnosprawnością oraz do osób potrzebujących wsparcia w codziennym funkcjonowaniu -
usługa asystencka będzie świadczona w miejscu pobytu osoby z niepełnosprawnością, osoby potrzebującej wsparcia w codziennym funkcjonowaniu – w ramach zadania wsparciem objęte zostanie 70 osób z niepełnosprawnością oraz os. potrzebujących wsparcia w codziennym funkcjonowaniu. Usługa asystencka obejmuje wspieranie osób w wykonywaniu podstawowych czynności dnia codziennego, niezbędnych do aktywnego funkcjonowania:
a) społecznego (np. wsparcie w przemieszczaniu się m.in. do lekarza, do punktów usługowych i innych miejsc publicznych itp.)
b) zawodowego (np. j.w się do pracy, urzędów pracy, podmiotów aktywizujących itp.)
c) edukacyjnego (np. jw. się do szkół i placówek oświatowych oraz na ich terenie, wsparcie podczas
zajęć edukacyjnych. itp.)

Zakres wsparcia i wymiar godzinowy usług asystenckich jest określany indywidualnie w kontrakcie trójstronnym.

Usługi wsparcia w codziennym funkcjonowaniu dla osób potrzebujących - wypożyczalnia sprzętu wspomagającego i pielęgnacyjnego, zapewnienie posiłków

Ze wsparcia towarzyszącego będą mogły skorzystać osoby, które spełnią kryteria premiujące dotyczące przyznania wsparcia w ramach zadania 3 – po zakwalifikowaniu uczestników projektu – weryfikacja na podstawie złożonego wniosku w oparciu o który przeprowadzona będzie ankieta.

W ramach zadania oferowane są następujące formy:
- wypożyczalnia sprzętu wspomagającego i pielęgnacyjnego
- zapewnienie posiłków
- usług doradczych ( w tym wsparcie prawnika oraz psychologa)